Bitwa Regionów w Wieliczce

Bitwa Regionów w Wieliczce

27 czerwca 2022 / Tomasz Mażuchowski
Tradycje kulinarne stanowią nieodłączny element pielęgnowania wartości historycznych oraz lokalnych i regionalnych zwyczajów. I właśnie ich kultywowaniu służy „Bitwa Regionów”, organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W realizacji przedsięwzięcia wziął również udział Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie, który w czasie wydarzeń promował liczne programy wsparcia inwestycji prośrodowiskowych, w tym cieszący się olbrzymią popularnością program „Czyste Powietrze”.
Było więc intrygująco, wartościowo i bardzo, bardzo smacznie! Przedstawiciele wielu lokalnych społeczności z obszaru Małopolski, zrzeszeni i skupieni wokół Kół Gospodyń Wiejskich, postanowili zachwycić smakiem konkursowe jury! Wyróżniali się regionalnymi recepturami oraz osobistymi umiejętnościami, czyli przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, sekretnymi przepisami na znakomite dania.
Dodatkowy atut konkursu stanowiło założenie, że jego uczestnicy muszą wykazać się nie tylko znajomością lokalnej kultury i współdziałania, ale także racjonalnymi metodami prowadzenia gospodarstw domowych, które jednoznacznie sprzyjają ochronie środowiska naturalnego. Warto bowiem wspomnieć, że członkinie KGW w regionie bardzo często są rzeczniczkami wielu cennych inicjatyw na rzecz ochrony środowiska i szeroko rozumianej ekologii.
Powiatowa „Bitwa Regionów” odbyła się w czasie Letniego Festiwalu Smaku w Wieliczce, tuż obok słynnej tężni solankowej. Festiwal ugościł całe rzesze spragnionej wrażeń publiczności oraz II Powiatowy Zjazd Kół Gospodyń Wiejskich, a jednocześnie pomógł promować wartości regionalne wśród wszystkich pokoleń mieszkańców Małopolski. Rangę wydarzenia podkreśliła także obecność posłanki Urszuli Ruseckiej, wicemarszałka Województwa Małopolskiego, Łukasza Smółki, starosty powiatu wielickiego, Adama Kociołka, wicestarosty Henryka Gawora oraz szanowanych i cenionych reprezentantów wielu urzędów oraz instytucji dbających na co dzień o jak najlepsze, najzdrowsze i przyjazne naturze funkcjonowanie całej Małopolski.
Kto zwyciężył? Jak zawsze – wszyscy uczestnicy. Bo sam udział w cennym regionalnym przedsięwzięciu stanowi szczególne wyróżnienie. Kwalifikację do rywalizacji na szczeblu wojewódzkim uzyskały wspaniałe Panie (niejednego) Domu z Koła Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie. Ich wyjątkowym dziełem było danie o przyjemnie i apetycznie brzmiącej nazwie: królik pod pierzynką. Za pierogi z sarniną nagrodzono KGW Podłęże, a za łazanki chorągwickie – KGW Chorągwica. KGW z Byszyc zyskało uznanie jury za najsmaczniejszy deser słodko-słony, tuż za nim uplasowały się w tej kategorii KGW z Woli Zabierzowskiej i ponownie gospodynie z Pierzchowa.
Nagrody finansowe ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Starostwo Powiatowe w Wieliczce. Dodatkowe wartościowe nagrody przyznały również lokalne instytucje i przedsiębiorstwa.
Facebook Twitter Youtube LinkedIn Instagram

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Chcąc dalej korzystać ze strony musisz zaakceptować politykę prywatności.

Akceptuję

Zaktualizowaliśmy politykę prywatności.

Przejdź i przeczytaj